Dijital Çağ ve Sosyal Medya Beslenme Alışkanlıklarımızı Nasıl Etkiliyor?
Gelişen teknoloji ile alışkanlıklarımızın ve hayat tarzımızın da değiştiği inkâr edilemez bir gerçek halini aldı. Giderek hızına yetişemediğimiz bir Dünya’ya doğru ilerlerken teknolojideki hızlı gelişmelerin ve sosyal medya ile insanlar arası etkileşimin maksimuma ulaştığı günümüzde beslenme alışkanlıklarımız ve davranışlarımız bu gelişmelerden nasibini nasıl alıyor dersiniz?
SOSYAL MEDYA YADSIYAMAYACAĞIMIZ BİR GERÇEK!
2013 yılında Dünya’da her dört insandan birinin sosyal medya kullandığı biliniyordu. 2012’den 2013’e kadar olan zamanda, sosyal network ağlarını kullanan kişi sayısı 1.47 milyardan 1.73 milyara çıkarak yaklaşık %18’lik bir artış gösterdi. 2017 yılında sosyal ağları kullanan kişi sayısının 2.55 milyar olacağı tahmin ediliyor. Dünya’nın en bilinen sosyal medya ağlarından Facebook’un 1.1 milyar kullanıcı varken, bilinen ilk 5 sosyal medya ağından biri olan Twitter’ın 232 milyon kayıtlı kullanıcısı var.
Yani Dünya teknolojinin ilerlemesi ile küçülürken, bir yandan kişisel etkileşimler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor. Bu durum bir yandan bilgi kirliliğinin hat safhaya ulaşacak olmasının sinyallerini de veriyor.
YENİ MEDYA ÇAĞI BESLENME ALIŞKANLIKLARINI NASIL ETKİLİYOR?
Rochester Teknoloji Enstitüsü’nün yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre; internet ve akıllı telefon kullanımının üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve yiyeceklerle olan ilişkileri üzerinde etkileri olduğu kanıtlanmış durumda. En önemli etkisinin, gençlerin yemeği yalnız ve bilgisayar başında yemeği tercih etmesi olarak belirlenmiş. Yine bu yaş grubu arasında beslenme ile ilgili bilgi, yiyeceklerin besin değeri ve yemek tarifleri konusunda en çok kullanılan araştırma aracının internet olduğu araştırma sonucunda saptanmıştır.
How does keto or low-carb eating affect your cholesterol?
Aynı araştırmanın sonuçlarına göre; gençlerin yemek yerken en sık yaptığı faaliyet, internette sörf yapmak ve arkadaşları ile chat yapmak olarak belirlenmiştir. Yalnız yemek yemeyi tercih etmelerinin bir asosyallik durumu olarak açıklanamayacağını belirten uzmanlar, yemek tüketimi esnasında da internet sayesinde sosyal etkileşimin devam ettiğini belirtmişlerdir.
Yine aynı konuda Hartman Grup’un yaptığı araştırma sonuçlarına göre; internet kullanıcılarının büyük bir kısmı yemek tercihi yaparken; yemek ile ilgili bloggerların ve yemek ile ilgili toplulukların sosyal medya yayınlarında yer alan bilgileri kullanmayı tercih ediyor.
Hartman Grup’un araştırmacılarına göre; sosyal medyanın global beslenme alışkanlıklarına olan etkisi aşağıdaki başlıklarla açıklanabilir:
- Birçok besin alımı/tüketimi konusunda yapılan tercih, öğünden yaklaşık 2 saat önce sosyal medyada takip edilen sayfalara göre yapılmaktadır.
- Yeni nesil yemek yapmayı annesinden değil, YouTube kanallarından öğrenmektedir.
- Günlük tüketilen 3 ana öğünden 2’si yalnız ve bilgisayar/akıllı telefon başında iken tüketilmektedir.
- Markette iken akıllı telefonun en yaygın kullanılma nedeni; evdeki kişiye akşam ne yemek istediğini veya evde ihtiyaç duyulan malzemeyi sormak için aramak veya mesaj atmak şeklinde gerçekleşmektedir.